29 mei 2024

Tijdens een oorlog moet er gecommuniceerd worden.

We weten ondertussen dat de Russische strijdkrachten gebruik maken van HF verbindingen. HF verbindingen zijn betrouwbaar en hebben in voorgaande oorlogen zoals de Golfoorlog maar ook de Tweede Wereldoorlog hun kracht bewezen.

Echter, in een oorlog heb je twee partijen. En waar we al decennia weten dat de Russen geloven in HF communicatie bij defensie in de Oekraïne is dat een heel ander verhaal.

Van geen communicatie via Baofeng naar DMR

Voor 2015 communiceerde Oekraïne met Baofeng portofoons die aangeschaft werden door de vrijwilligers binnen de defensie. Waarom er gekozen is voor Baofeng is simpel. Ze zijn makkelijk te bestellen en goedkoop.

Na 2015 wordt er op een wat hoger technisch niveau gecommuniceerd. Nu maakt men gebruik van Motorola MotoTRBO apparatuur in de VHF band. En nee, deze zijn niet af te luisteren. Zij maken net zoals defensie in Nederland gebruik van 256 bits AES encryptie. Voor de kenners, op C2000 wordt een 128 bits encryptie gebruikt.

Onderscheid in gebruikers

Binnen de Oekraïnense defensie is een onderscheid gemaakt wie welke portofoon uitgereikt krijgt.

Een soldaat gebruikt een Motorola DP2400 VHF

Een verbindingsofficier gebruikt een Motorola DP4600 VHF.

Verbindingscommandanten gebruiken een volledige Motorola DP4800 VHF

Het voordeel van het onderscheid in portofoons is dat alle bekende en minder bekende functies gebruikt kunnen worden in het veld. Met een Motorola DP4800 is het bijvoorbeeld mogelijk om portofoons op afstand uit te schakelen.

Lange afstandscommunicatie op DMR

Voor communicatie op grotere afstand wordt er gebruik gemaakt van Motorola DM4600 VHF mobilofoons. Deze zijn ingebouwd in een speciale metalen behuizing met alle connectoren gemonteerd. Hierdoor zijn deze mobilofoons multi inzetbaar.

 

Een opvallend detail, bij deze inbouw is gebruik gemaakt van Neutrix 
connectoren voor de voedingen. Dit is ook gebruikelijk binnen onze
Nederlandse DARES organisatie.

 

 

Veiligheid door encryptie

Door gebruik te maken van de 256 bits AES encryptie die Motorola als optie aanbied is het volgen van de communicatie van de Oekraïnese defensie nagenoeg onmogelijk geworden. Hierdoor kunnen zij hun operaties uitvoeren met de nodige informatieoverdracht door de digitale ether.

DISCLAIMER: Niets in dit artikel is geclassificeerde informatie.
Al deze informatie is terug te vinden in een documentaire van de Oekraïnese defensie op Youtube.
Uit deze documentaire zijn screenshots gebruikt in dit artikel.

De documentaire:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0O1WCTfDjsQ[/embedyt]

 

About Author