30 mei 2024

De Yaesu FT-991 is een all-mode transceiver die populair is onder amateur-radiooperators. Het apparaat kan werken op alle HF-, VHF- en UHF-banden en heeft een vermogen van maximaal 100 watt. Het heeft talloze functies en instellingen waarmee operators een breed scala aan communicatieopties hebben, zoals FM, SSB, CW, digitale modi en meer.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Yaesu FT-991 is de compacte en draagbare behuizing. Met afmetingen van slechts 225 x 78 x 225 mm en een gewicht van 4,3 kg, is de FT-991 perfect voor mobiel gebruik en DX-pedities. De stevige behuizing beschermt het apparaat tegen beschadigingen en zorgt voor een lange levensduur.

De FT-991 beschikt over een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface waarmee operators eenvoudig toegang krijgen tot alle functies en instellingen van het apparaat. Het grote LCD-scherm toont belangrijke informatie, zoals frequentie, modus, vermogen en signaalsterkte. De knoppen en bedieningselementen zijn goed geplaatst en reageren goed, wat zorgt voor een vlotte bediening van het apparaat.

De FT-991 heeft een uitgebreid frequentiebereik en kan werken op alle HF-banden (160-10 meter), 50 MHz, 144 MHz en 430 MHz. Dit maakt het apparaat geschikt voor verschillende soorten operaties, van lokale communicatie tot wereldwijde DX-pedities. Het apparaat ondersteunt verschillende modi, zoals FM, SSB, CW, AM en digitale modi zoals RTTY, PSK31 en FT8.

Een ander belangrijk kenmerk van de FT-991 is de ingebouwde automatische antenne-tuner. Hiermee kunnen operators snel en eenvoudig de juiste SWR krijgen op hun antenne, ongeacht de frequentie en modus waarop ze werken. Dit vermindert de noodzaak om handmatig antennes aan te passen en bespaart kostbare tijd tijdens de communicatie.

De FT-991 heeft ook een ingebouwde ontvanger met hoge gevoeligheid en selectiviteit. Het apparaat heeft drie verschillende selectiviteitsmodi: een smalle, gemiddelde en brede bandbreedte, waarmee gebruikers de gewenste signaalsterkte en interferentie kunnen instellen. Bovendien heeft het apparaat een DSP-filter, waarmee gebruikers extra interferentie en ruis kunnen verminderen.

De FT-991 biedt verschillende geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om frequenties te scannen, vooraf ingestelde kanalen op te slaan en te gebruiken en verschillende filters te gebruiken. Het apparaat heeft ook een digitale signaalverwerking (DSP) -processor, waarmee operators de kwaliteit van het ontvangen en uitgezonden signaal kunnen optimaliseren.

About Author