24 juni 2024

Bij de meeste hotspots die ik de laatste tijd in gebruik heb genomen, moest de offset worden aangepast om goed te kunnen functioneren op DMR. Meestal wordt een hotspot geleverd met een sticker op de onderkant met offset. Deze waarden zijn over het algemeen redelijk nauwkeurig. Maar een amateur is geen amateur als de hotspot niet tot in de perfectie moet worden gekalibreerd.

MMDVMCAL

In pi-star zit het programma MMDVMCAL. Dit programmaatje is ontwikkeld om de exacte offset van je MMDVM board te bepalen.

Stap één is om ssh-toegang tot je Raspberry Pi te krijgen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door in je pi-star naar “Configuratie” te gaan, vervolgens op “Expert” en vervolgens op “SSH-toegang” te klikken en in te loggen met pi-star en uw wachtwoord.

Als tweede stap dien je je radio op VFO DMR in te stellen en de frequentie 433.000 mHz TS1 TG9 te selecteren.

Heb je dit gedaan dan kun je terug naar SSH gaan en typ je “sudo pistar-mmdvmcal”. Nu zal het kalibratieprogramma starten.

Typ “m” dit activeert een 1031 Hz testtoon en druk vervolgens op de “spatiebalk” om tx te maken. Je zou nu de testtoon op je DMR radio moeten horen.

Druk vervolgens herhaaldelijk op de “f”-toets totdat de radio stil wordt. Druk daarna meerdere keren op de “F”-toets totdat de toon terugkomt. Noteer de frequentie waarop de toon terugkomt.

Nu moet je de andere kant op. Druk op “F” totdat de toon stopt gevolgd door “f” en schrijf de frequentie op waar de toon weer terugkomt.

Trek vervolgens de lage frequentie af van de hoge frequentie die u zojuist hebt opgeschreven. Deel dat getal door 2 en tel het resultaat op bij de lage frequentie. Het verschil tussen 433 MHz en de berekende waarde is de exacte offset voor je hotspot.

Resumé om de offset te vinden

sudo pistar-mmdvmcal
m
spatiebalk
f (herhalen totdat je de toon verliest)
F (herhalen totdat de toon terugkomt)
F (herhalen totdat je de toon verliest)
f (herhalen totdat de toon terugkomt)
lage frequentie aftrekken van hoge frequentie
deel dat getal door 2
tel het resultaat op bij de lage frequentie
en haal dit van 433 MHz af

Offset aanpassen in pi-star


Zodra de offset is berekend moet dit natuurlijk nog in Pi Star in gesteld worden.
Ga naar je pi star dashboard,
dan “Configureren” en “Expert”
Klik nu op “MMDVMHost” Scroll naar beneden naar “Modem” en voer je de berekende offset in bij RXOffset en TXOffset. Vergeet niet om daarna op “Wijzigingen toepassen” te klikken.

About Author

Gerelateerd nieuws